Je darm-brein communicatie

Vervang ‘ik ben verdrietig’ door ‘ik voel me verdrietig’, zeg niet ‘zou moeten’ tegen jezelf. Schaam je niet om de dingen die je hebt gedaan. Voor alles is een reden. Zit er een les voor jou in of een les voor een ander? Wees niet je eigen bully, waardoor jij je eigen waarde naar beneden haalt. Anders verkramp je in de buikregio, je ademhaling wijzigt, je darmen gaan anders werken. Hoe zit die relatie  tussen de darmen en het brein eigenlijk op bio-energetisch niveau?

De darmen staan algemeen bekend als het "tweede brein".

Als je spijsverteringsproblemen hebt, heb je misschien ook te maken met hersenmist, vermoeidheid, angst en/of je down voelen en een heleboel aanverwante symptomen.

Als je lichaamsveld – het onzichtbare menselijke energieveld dat door je hele lichaam loopt – uit balans is, kan de communicatie tussen darmen en hersenen verstoord raken.

Vandaag neem ik je mee in de bio-energetica hoe deze de communicatie tussen darmen en hersenen kan verbeteren en geef ik je specifieke stappen om de gezondheid van je darmen en hersenen te herstellen. 

 

De communicatie tussen de darmen en de hersenen is complex en nog steeds een gebied van actief onderzoek.

Een NES Health bioresonantiescan geeft je inzicht in de darm-hersenas en dat is cruciaal, omdat deze een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering, energiehuishouding, je stemming, cognitie en het algehele welzijn.

Het is duidelijk dat als de darmen en hersenen niet goed communiceren met elkaar, dit een grote invloed heeft op zowel het fysieke als het mentale welzijn.

 

Worstel je met spijsverteringsproblemen, hersenmist of angst?

Ik hoop dat de toelichting, gevolgd door deze 5 stappen, je kunnen helpen.

Kom je er niet uit en wil je hier inzicht in en/of ondersteuning bij?

Aarzel niet en neem contact met mij op voor een bioresonantie-afspraak.

intestines, bowel, guts-293929.jpg
anatomy, brain, cross-section-2027131.jpg

De darmen en hersenen communiceren via een tweerichtingspad dat bekend staat als de darm-hersenas, waarbij er interactie is tussen verschillende systemen zoals het zenuw-, hormoon- en immuunstelsel.

Laten we eens kijken naar de vijf belangrijkste mechanismen van communicatie tussen de darmen en de hersenen…

1. De Nervus Vagus

De nervus vagus is een belangrijk zenuwstelsel dat de darmen en hersenen met elkaar verbindt.

Het is de langste hersenzenuw en transporteert signalen in beide richtingen tussen je darmen en hersenen. De darmen sturen via de nervus vagus sensorische informatie naar de hersenen en de hersenen sturen signalen die de darmfunctie beïnvloeden.

2. Het enterisch zenuwstelsel (ENS)

Het enterische zenuwstelsel is precies het deel van de darm dat het “tweede brein” is.

Het bestaat uit een complex netwerk van neuronen die het maagdarmkanaal bekleden.

Het ENS kan veel aspecten van de darmfunctie zelfstandig regelen, maar communiceert ook met het centrale zenuwstelsel (CZS) via de nervus vagus

3. Hormonale signalen

De darmen produceren hormonen die als chemische boodschappers met de hersenen communiceren. Het hormoon serotonine wordt bijvoorbeeld in grote hoeveelheden geproduceerd in de darmen en speelt een grote rol bij het reguleren van de stemming. Andere darmhormonen, zoals ghreline en peptide YY, kunnen de eetlust en voedselinname beïnvloeden.

4. Het immuunsysteem

De darmen en hersenen communiceren ook via interacties met het immuunsysteem.

Immuuncellen en -moleculen kunnen zich verplaatsen tussen de darmen en de hersenen en zo ontstekingen en immuunreacties beïnvloeden. Darmontsteking wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals depressie en angst.

5. De microbiotica

De darm is de thuisbasis van een grote gemeenschap micro-organismen die darmmicrobiotica worden genoemd. De microbiotica produceren metabolieten en chemische stoffen die de functie van de darmen en hersenen beïnvloeden. Deze metabolieten kunnen in de bloedbaan terechtkomen en hebben een wisselwerking met het centrale zenuwstelsel, waardoor ze gedrag en cognitieve gezondheid beïnvloeden.

Wanneer de communicatie tussen de darmen en de hersenen verstoord is, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Hier volgen enkele voorbeelden…

 

Communicatiestoornissen tussen de darmen en de hersenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van maag- en darmaandoeningen

Aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (IBS), inflammatoire darmziekten (IBD) en functionele dyspepsie zijn in verband gebracht met verstoringen tussen darmen en hersenen. De symptomen kunnen bestaan uit buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en veranderingen in de stoelgang.

 

Geestelijke gezondheidsproblemen.

Onderbrekingen in de communicatie tussen darmen en hersenen zijn in verband gebracht met mentale aandoeningen zoals depressie, angst en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. De darmmicrobiotica, darmhormonen en ontstekingssignalen uit de darm kunnen het niveau van neurotransmitters (geluksstofjes) beïnvloeden, wat invloed heeft op de stemmingsregulatie en cognitieve functies.

 

Voedselinname en metabolisme veranderen.

Effectieve darm-hersencommunicatie speelt een rol bij het reguleren van eetlust en voedselinname. Als de communicatie niet goed verloopt, kan dit leiden tot problemen met eetlustcontrole, overeten of te weinig eten, wat kan bijdragen aan ongewenste gewichtstoename of -afname, eetstoornissen of stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes.

 

Ontregeling van het immuunsysteem.

De darm en de hersenen communiceren via het immuunsysteem en een verstoring in deze communicatie kan de immuunfunctie beïnvloeden. Een verstoorde communicatie tussen darmen en hersenen kan bijdragen aan chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met honderden symptomen en gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, spijsverteringsproblemen, angst, depressie, auto-immuunziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

 

Cognitieve functie en gezondheid van de hersenen verandert.

Effectieve communicatie tussen de darmen en hersenen is cruciaal voor het behouden van een optimale cognitieve functie en gezondheid van de hersenen. Verstoringen in de communicatie tussen darmen en hersenen zijn in verband gebracht met cognitieve stoornissen, waaronder problemen met het geheugen, aandacht en concentratie.

dna, helix, string-1811955.jpg
Bioresonantie Nes Health bodyscan toegang account

Het is belangrijk te zeggen dat de relatie tussen de darm en de hersenen veelzijdig is en dat de mechanismen die ten grondslag liggen aan darm-hersenaandoeningen nog steeds worden bestudeerd.

Het is je denk ik wel duidelijk dat wanneer de darmen en hersenen niet effectief communiceren, dit een aanzienlijke invloed kan hebben op zowel het fysieke als het mentale welzijn.

Hoe bio-energetica de communicatie tussen darmen en hersenen kan verbeteren

Bio-energetica verwijst naar de studie van energie in levende organismen, waarbij de nadruk ligt op het creëren van meer mitochondriën – onze aanjagers van energie – in de cellen.

Het verbeteren van het energiemetabolisme en de mitochondriale functie kan de communicatie tussen darmen en hersenen verbeteren.

Dit is hoe…

Mitochondriale functie.

Mitochondriën zijn de krachtpatsers van de cellen en spelen een belangrijke rol bij de energieproductie.
Disfunctie van de mitochondriën kan leiden tot oxidatieve stress en een verlaagd cellulair energiemetabolisme.

Steeds meer opkomend bewijs suggereert dat mitochondriale disfunctie in de darm de communicatie tussen darm en hersenen kan beïnvloeden en kan bijdragen aan gastro-intestinale aandoeningen en neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer, Parkinson, Huntington.

Het verbeteren van de mitochondriale functie door middel van bio-energetische benaderingen, zoals NES Infoceuticals, miHealth, een gezond (persoonlijk) dieet, regelmatige lichaamsbeweging, werken aan de ademhaling voor een goede zuurstofvoorziening, ontspanningsoefeningen, kan een goede werking van de darm-hersenas ondersteunen.

Regulering van ontstekingen.

Bio-energetische interventies kunnen ontstekingen verminderen, die nauw verbonden zijn met de communicatie tussen darmen en hersenen. Chronische laaggradige ontsteking in de darm kan de darm-hersenas verstoren en de communicatie tussen darm en hersenen verminderen.

Benaderingen die de mitochondriale functie en het cellulaire energiemetabolisme ondersteunen, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een ontstekingsremmend dieet, kunnen ontstekingen in het hele lichaam verminderen.

Wanneer ontstekingen afkoelen, verbetert vaak ook de communicatie tussen darmen en hersenen.

Productie van neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn essentiële chemische boodschappers die betrokken zijn bij de hersenfunctie en -communicatie.

Sommige neurotransmitters worden geproduceerd in de darmen, zoals serotonine, dat een grote rol speelt bij de stemmingsregulatie.

Bio-energetica kan een optimale energiestofwisseling ondersteunen en heeft het potentieel om de productie van neurotransmitters en de communicatie te verbeteren.

Modulatie van de microbiotica.

De darmmicrobiotica, die een cruciale rol speelt in de communicatie tussen darmen en hersenen, is voor een optimale werking afhankelijk van een goede energievoorziening.

Onevenwichtigheden in de darmmicrobiotica, vaak dysbiose genoemd, kunnen de darm-hersencommunicatie beïnvloeden.

Bio-energetische interventies kunnen een gezonde darmmicrobiota herstellen, aangezien instrumenten zoals Infoceuticals werken om het lichaamsveld weer in balans te brengen en de energetische gezondheid te verbeteren, wat van invloed is op de fysieke gezondheid.

Een verbetering van de darmgezondheid kan de communicatie tussen darmen en hersenen ondersteunen.

Als je op zoek bent naar persoonlijke ondersteuning, kun je contact met mij opnemen voor advies over de specifieke bio-energetische interventies die het beste bij jou passen.

Bio-energetica kan dus heel goed de communicatie tussen darmen en hersenen verbeteren door de energie in het hele lichaam in balans te brengen.

Laten we eens kijken naar specifieke stappen die jij kunt nemen om de communicatie tussen darmen en hersenen te ondersteunen…

5 stappen die jij kunt ondernemen

beef, food, ingredients-1239188.jpg
1. Uitgebalanceerd, aangepast dieet.

Het eten van een goed afgerond dieet dat een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen bevat, aangepast aan jouw unieke lichaam, geeft je de essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en fytochemicaliën die nodig zijn voor de productie van celenergie, de communicatie tussen darmen en hersenen en de algehele gezondheid. Ondersteun een gezonde darmmicrobiotische omgeving door prebiotisch rijk voedsel te eten, zoals vezelrijke groenten en fruit.

En probiotisch rijk voedsel, zoals zuurkool, yoghurt, aloë vera of kefir.

Prebiotica en probiotica kunnen gezonde darmbacteriën helpen ondersteunen en een evenwichtig darmmilieu bevorderen.

Overweeg om voedingsmiddelen op te nemen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals B-vitamines, magnesium en antioxidanten, omdat deze betrokken zijn bij de energiestofwisseling, wat de gezondheid van darmen en hersenen ondersteunt.

Als NES-Practitioner kan ik je helpen om het specifieke dieet te vinden dat het beste bij je past.

2. Mitochondriale ondersteuning.
Mitochondriën zijn cruciaal voor de productie van celenergie. Je kunt de mitochondriale functie ondersteunen door regelmatige lichaamsbeweging, NES Infoceuticals, het miHealth apparaat, goede slaap, ontspannings- en ademoefeningen en veel tijd in de natuur. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je aan een nieuwe routine begint, vooral als je grote veranderingen in je dieet of supplementen overweegt.
person, man, woman-3553814.jpg
3. Regelmatig bewegen.

Regelmatige lichaamsbeweging kan de gezondheid van darmen en hersenen verbeteren en daarmee ook de communicatie tussen darmen en hersenen.

Lichaamsbeweging wordt in verband gebracht met een verbeterde cognitieve functie, minder ontstekingen en een grotere diversiteit van de darmmicrobiota.

Streef naar een combinatie van aerobe  (zuurstofrijke) lichaamsbeweging, krachttraining en beweging die flexibiliteit en balans bevordert, zoals stretchen of yoga. Maak stevige wandelingen door de natuur of ga zwemmen.

thunderstorm, storm, shelf cloud-3153624.jpg
4. Stressmanagement.

Chronische stress kan de communicatie tussen darmen en hersenen verminderen.

Als je je angstig of overweldigd voelt, sturen je hersenen signalen naar je darmen die kunnen resulteren in spijsverteringsstress zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Het kan heel nuttig zijn om stressmanagementtechnieken in je routine op te nemen, zoals persoonlijke meditaties, diepe ademhalingsoefeningen, yoga en pure ontspanning.

Emotional Freedom Techniques (EFT) zijn een prachtige wijze om specifieke (terugkerende) stressbelevingen en/of trauma’s te behandelen. Meer informatie over EFT vindt je hier.

Het vinden van gezonde uitlaatkleppen voor stress kan ongemakkelijke symptomen helpen verminderen en de communicatie tussen darmen en hersenen verbeteren.

sleep, child, girl-531205.jpg
5. Slaaphygiëne.

Geef prioriteit aan goede slaapgewoonten om de algehele gezondheid te ondersteunen, waaronder de communicatie tussen darmen en hersenen.

Streef naar een consistent slaapschema, creëer een rustige, slaapvriendelijke omgeving en oefen ontspanningstechnieken voordat je naar bed gaat.

Voldoende slaap van goede kwaliteit is essentieel voor de hersenfunctie, de hormoonbalans en de darmgezondheid.

Onthoud dat iedereen uniek is en dat wat voor de één werkt, voor de ander niet hoeft te werken.

Ik kan je scannen om de gezondheid van je darmen en de communicatie tussen darmen en hersenen te evalueren met behulp van het NES BioEnergetiX WellNES Systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *