22 oktober, 2024 Geen reacties

(Chronische) pijn en takkenhut bouwen

Niet zo vanzelfsprekend!

Pijnvrij actief met kinderen

Stel je voor:

Een mooie middag in het bos.

Je kinderen willen graag een hut bouwen of een boom beklimmen. Natuurlijk wil je meedoen, want het is tenslotte zo’n moment dat je niet wilt missen. Je zet door, je bouwt die takkehut, klimt misschien zelfs mee de boom in en iedereen heeft plezier.

Maar dan komt het… Thuis stort jij volledig in.
Waar anderen daarna nog vol energie zitten, lig jij uitgeput op de bank.

De pijn is intenser en je energie is volledig op.

 

In deze blog geef ik je 3 tips hoe om te gaan met alledaagse situaties.

De rest van de dag wordt een uitdaging (welke zoekwoorden?)

De uren na dat ene moment in de boom voelen als een enorme opgave. Je kinderen willen nog door, spelen, samen plezier maken, maar jij kunt niet meer. Je ligt afgemat op de bank, terwijl er nog een hele lijst aan taken op je wacht: de was moet nog gevouwen worden, je kinderen willen graag dat je meegaat naar de speeltuin en er moet nog een maaltijd op tafel komen.

En dan is er nog de constante gedachte aan je partner. Die heeft ook hard gewerkt deze week, verdient rust, maar nu moet hij of zij ook nog inspringen om dingen over te nemen.

Het gevoel van afhankelijkheid knaagt aan je, terwijl je zo graag alles zelf zou willen doen.

Hoe chronische pijn je plezier beperkt

Chronische pijn beperkt je niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Het vreet aan je omdat je meer wilt doen dan je lijf toelaat. Je wilt actief zijn met je kinderen, je huishouden bijhouden, en nog iets van energie overhouden om te genieten van een rustige avond met je partner.

Maar de realiteit is dat je keuzes moet maken. Als je besluit die hut te bouwen, moet je weten dat de rest van de dag waarschijnlijk niet meer zal lukken.

3 tips om beter met je energie om te gaan

beperk en verlaag stress voor gezonde darmen

1. Plan rustmomenten in, ook als je je goed voelt
Het is verleidelijk om door te gaan wanneer je een goede dag hebt. Je wilt zoveel mogelijk uit die energie halen. Maar vaak leidt dit tot overbelasting. Plan horizontale rustmomenten in, zelfs op goede dagen, zodat je niet volledig uitgeput raakt. En ja, dat heet liggend lummelen. Zonder scherm, dat houdt je alleen maar actief. Ga plafondstaren of lees een boek.

Energie verdelen en prioriteren

2. Leer ‘nee’ zeggen en prioriteren

Het is lastig om ‘nee’ te zeggen tegen je kinderen of anderen, maar het is noodzakelijk om je energie te behouden. Kies welke activiteiten écht belangrijk voor je zijn en geef jezelf toestemming om dingen los te laten, zonder schuldgevoel.

De zinnen hiernaast kunnen je hierbij helpen. Zet elke keer de klemtoon op het gekleurde woord en vraag ze jezelf hardop af.

3. Vraag om hulp en verdeel de verantwoordelijkheden

Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je hulp nodig hebt, maar het is essentieel voor je welzijn. Verdeel huishoudelijke taken, bespreek met je partner hoe jullie samen een balans kunnen vinden en wees open over wat je nodig hebt. Hulp vragen is geen zwakte, maar een manier om jezelf en je gezin te ondersteunen.

Heb al van alles geprobeerd! Met die tips kan ik niks!

Jij merkt dat je ondanks alle aanpassingen en tig behandelingen nog steeds pijn hebt en nog makkelijk overbelast raakt.

Jij hebt bovenstaande tips al allang uitgeprobeerd!

Herken jij dat?

Dan is het belangrijk om eens andersoortige hulp te overwegen.

Ik kan wat voor jou betekenen: gratis kennismakingsgesprek

Gratis kennismakingsessie via zoom

In een half uur kletsen met mij via Zoom ontdek jij hoe jij meer grip kunt krijgen op je pijn en je energie in het dagelijks leven middels een natuurlijke aanpak.

Plan ‘m meteen in en ik kijk ernaar uit om je binnenkort te ontmoeten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *